Pozdravljeni učenci.

Na žalost se ne moremo spoprijeti z rokometno igro v športni dvorani. Bomo pa ta neprijeten čas izkoristili za vsebine, katere malo težje vključimo v praktičen pouk. V prvem delu boste prebrali nekaj o zgodovini te lepe igre in nekaj o uspehih naših članski reprezentanc. Potem vas čaka kratek vprašalnik o prebranem. V drugem delu pa si boste ogledali tekmo za 3. mesto, naše moške reprezentance iz Svetovnega prvenstva leta 2017. Takrat so naši fantje po neverjetnem preobratu osvojili bronasto medaljo. Za ogled tekme boste kliknili na spodnjo povezavo. Komentatorja na tekmi govorita v Hrvaškem jeziku, če vas moti lahko tudi izključite zvok. Po ogledu tekme pa boste izpolnili vprašalnik o ogledani tekmi.

Naloge lahko opravite do 11. 5. 2020. Če boste imeli kakršne koli težave se lahko vedno obrnete name.

Ostanite zdravi in upam, da se čimprej zopet vidimo. Sedaj pa veselo na delo.

Prvi del:

Rokomet je v zadnjih letih eden izmed najbolj razširjenih in priljubljenih športov po svetu in tudi v Sloveniji. Njegovi začetki oziroma začetki iger, katerih smisel je metanje žoge ali zadevanje cilja z roko in žogo, segajo že daleč nazaj v staro Grčijo in Rim. V 19. stoletju so igre, ki jih štejemo za nekakšne predhodnice rokometa, doživele velik razvoj. Danci so igrali handbold,  Nemci raftball in torball, na Češkem pa se je pojavila igra, imenovana hazena, katere značilnost je bila, da so jo igrale predvsem ženske. Posebna oblika rokometa je bil veliki rokomet, ki se je igral do sredine 20. stoletja, ko ga je povsem izrinil dvoranski rokomet.

Prvi večji mednarodni turnir v rokometu  je potekal v sklopu poletnih olimpijskih iger v Berlinu leta 1936. Prvo svetovno prvenstvo je bilo odigrano v Nemčiji leta 1938. Od takrat pa do danes je bilo odigranih šestindvajset svetovnih dvoranskih prvenstev za moške in štiriindvajset svetovnih prvenstev za ženske. Leta 1946 je bila ustanovljena IHF (mednarodna rokometna zveza). Leta 1972 je prišel rokomet v Muenchenu v redni program olimpijskih iger, leta 1976 pa je v Montrealu to uspelo tudi ženskemu rokometu.

Evropska rokometna zveza je bila ustanovljena 17. novembra 1991 v Berlinu  in letos praznuje 29- letnico delovanja. EHF organizira vrsto reprezentančnih in klubskih tekmovanj. Med vsemi reprezentančnimi  je gotovo najbolj odmevno evropsko člansko prvenstvo (v nadaljevanju EP) za moške.

Moška rokometna reprezentanca:

Prvo EP  je bilo organizirano leta 1994 na Portugalskem. Vse od takrat se prvenstva odvijajo vsake dve leti. Moško Evropsko prvenstvo je leta 2004 organiziral tudi Slovenija. Naša moška reprezentanca je sodelovala na 13. evropskih prvenstvih, leta 2004 pa na prvenstvu v Sloveniji osvojila 2. mesto.

Na svetovnih prvenstvih je moška reprezentanca nastopila 8 krat, največji uspeh pa dosegla na prvenstvu v Franciji leta 2017, z osvojenim 3. mestom.

Na Olimpijskih igrah je Slovenija nastopila 3 krat. Leta 2000 v Sydneyu (Avstralija), leta 2004 v Atenah in leta 2016 v Rio de Janeiru (Brazilija). Na zadnjih OI so osvojili 6. mesto.

Ženska rokometna reprezentanca

Slovenska ženska reprezentanca je nastopila na 6. evropskih prvenstvih. Najboljši rezultat je dosegla leta 2004 na Madžarskem, kjer so dekleta osvojila 9. mesto.

Na Svetovnem prvenstvu so punce nastopile 6 krat, najboljši rezultat pa dosegle leta 2003, 8. mesto na Hrvaškem.

Sedaj izpolni vprašalnik o prebranem.

https://www.1ka.si/a/272343

Drugi del:

Povezava za ogled tekme Slovenija : Hrvaška, poizkušaj čimbolj pozorno pogledati tekmo. Po ogledani tekmi izpolni še vprašalnik.

https://www.youtube.com/watch?v=9UTrTyT8u6Q&t=41s

https://www.1ka.si/a/272168

Za kakršna koli vprašanja sem vam na voljo na elektronskem naslovu: marko.radelj@os-trebnje.si