Stran ureja Antonija Brozovič        toncka.brozovic@os-trebnje.si

Pri učenju na daljavo lahko uporabljate naslednje povezave:

  • https://eucbeniki.sio.si/kemija9/index.html
  • http://www.kii3.ntf.uni-lj.si/e-kemija/mod/resource/view.php?id=286

_______________________________________________________

9. teden (18. 5. 2020 – 22. 5. 2020)

Anketa- REŠI JO ŠELE TAKRAT, KO PREDELAŠ UČNO SNOV TEGA TEDNA

N, n, M, M

 

Ta teden bomo izvedli še zadnjo uro kemije na daljavo, potem pa nadaljujemo v živo.

Potek dela:

I. PREGLED REŠITEV 8. TEDNA

II. POSNETEK RAZLAGA SNOVI

III. ZAPIS V ZVEZEK IN REŠITEV 6. NALOGE-

IV. ANKETA- PRILEPI REŠITVE 6. NALOGE- povezava do ankete je na začetku 9. tedna

I. REŠITVE 8. TEDNA

II. RAZLAGA SNOVI- POVEZAVA DO VIDEOPOSNETKA

N, N, m, M

III. ZAPIS V ZVEZEK:

Zapis tudi v wordovem dokumentu:

     M, N, n, M, NA

 

                                          RAČUNAJMO M, n, m, N

6. REŠI NALOGE, REŠITVE POSLIKAJ IN PRILEPI V ANKETO.

__________________________________________________________________________________________________________________________

 8. teden (11. 5. 2020 – 15. 5. 2020)

 

I. OBVESTILO O OCENJEVANJU:

Zagotovo vas zanima, kako bo z ocenjevanjem. Ker ste v mesecu februarju in marcu dobili ustno in pisno oceno, sedaj z ocenjevanjem ne bomo hiteli.

Jaz skrbno pregledujem vaše oddane naloge in jih vrednotim. Eno oceno načrtujem pridobiti z  vrednotenjem vašega dela na daljavo kot celote ( odzivnost, vračanje nalog, pravilnost rešenih nalog). Večina učencev redno rešuje ankete.  Tako odzivnost pričakujem še naprej.

II. Rešitve 7. tedna

III. RAZLAGA SNOVI- POVEZAVA DO VIDEOPOSNETKA

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=ScrSm3RilemVgQfUaKLRlq8C

    

IV. Zapis v zvezek:

 

 _______________________________________________________

 7. teden (4. 5. 2020 – 8. 5. 2020)

Pa smo spet nazaj.  Naredimo še finale v tem šolskem letu in zopet bodo tu počitnice. Veselim se ponovnega srečanja v šoli. Zdaj pa na delo.

I. REŠITVE 6. TEDNA

II. RAZLAGA NOVE SNOVI

III. ZAPIS V ZVEZEK

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________

PRVOMAJSKE POČITNICE (27. 4. 2020- 3. 5. 2020)

Pred nami so počitnice, sicer malo drugačne kot druga leta. Učenci, ki ste resno in redno opravljali šolske obveznosti, zdaj je čas za počitek.  Ankete opravljajte skrbno,  saj bodo le te del ocene, ki jo boste dobili v maju.

 

Pa srečno in zdravo na počitnicah.

A. Brozovič

________________________________________________________

6. teden( 20. 4. 2020- 24. 4. 2020)

Že smo v zadnjem delovnem tednu pred prvomajskimi počitnicami. Kar spomnite se, kako smo prejšnja leta komaj čakali teh počitnic. Zdaj pa komaj čakamo, da ponovno pridemo v šolo.

Lepe počitnice vam želim.

A. Brozovič

I. ANKETA

Anketo lahko začneš reševati šele, ko predelaš vse točke in rešiš naloge za utrjevanje Ar, Mr- UTRJEVANJE.

Anketa bo dostopna do petka, 24. 4. 2020. Anketa je za vse učence obvezna. Vaše rešitve bom pregledala, 

ugotovitve si bom zapisala.

Povezava do ankete:

https://www.1ka.si/a/275119

II. REŠITVE 5.  TEDNA

III. DELO 6. TEDNA

Reši učni list. Če imaš možnost, ga lahko natisneš, drugače pa naloge prepiši v zvezek, jih reši, poslikaj in prilepi  rešitve v anketo.

________________________________________________________

5. teden( 13. 4. 2020- 17. 4. 2020)

Pozdravljeni iz domače učilnice. Ta teden bomo začeli pri kemiji z računanjem.  Še prej pa preverimo znanje o ESTRIH. Predlagam vam, da vzamete zvezek, natančno preberete zapiske o ESTRIH, potem pa se lotite preverjanja.

Povezava do preverjanja: https://www.1ka.si/a/272371

Anketa je dostopna dom petka, 17. 4. 2020

ZDAJ PA ZAČNIMO Z RAČUNANJEM- ČISTO PREPROSTE RAČUNSKE OPERACIJE. POTREBUJEŠ PERIODNI SISTEM ELEMENTOV.

PREBERI RAZLAGO, PREBERI V UČBENIKU NA STRANI 51- 53.

II. ZAPIS V ZVEZEK

Če želiš, lahko pokukaš tudi v wordov dokument: 5. TEDEN Ar in Mr

_____________________________________________________________________________________________________

4. teden( 6. 4. 2020- 10. 4. 2020)

Zakorakali smo že v 4. teden učenja na daljavo. Učenja kemije v kemijski učilnici se ne da primerjati z učenjem doma. Manjka nam vrsto pripomočkov s katerimi lahko zgradbo, lastnosti, kemijske procese razumljivo ponazorimo. Pa vseeno gremo kar pogumno naprej. Ko se vrnemo, bomo naredili tudi poskuse, ki jih na daljavo ne moremo. Ta teden bomo obravnavali snovi, ki imajo prijeten vonj. V kemijski učilnici bi zadišalo po hruški, poprovi meti, banani. Učna snov tega tedna ima naslov ESTRI. Z estri  se srečujemo vsak dan. To so ponavadi prijetno dišeče snovi, ki so sestavine sadja, dišav v pijačah, …

KEMIJSKA REAKCIJA ESTRENJA, ESTRI (učbenik, str.189, 190)

  1. KEMIJSKA ZGRADBA ESTROV

  2. IMENOVANJE ESTROV

  3. SINTEZA ESTROV

    Veliko estrov pridobivajo v industriji, da dobijo umetne dišave (dišeče svečke, dišave za wc, dišave za sokove, bonbone,…)

  4. LASTNOSTI ESTROV

    a) Preprosti estri( s krajšimi verigami ) so hlapne, vnetljive
    tekočine z nizkimi vrelišči.
    b) Estri z daljšimi verigami so trdne snovi (podobne voskom)

  5. PRIMERI ESTROV

    a) sestavine naravnih in umetnih dišav
    b) vosek, maščobe

  6. UTRJEVANJE SNOVI
    a) Estrenje je kemijska reakcija med________________________  in ________________________. Reakcijo katalizira_____________________________ kislina. Produkt reakcije sta_________________in _______________________. 

    b) Bananam daje značilen vonj ester BUTIL  ETANOAT. Ta ester lahko sintetiziramo  iz alkohola______________________________ in______________________________________ kisline.

         c) Napiši ime estra, ki nastane s spajanjem alkohola etanola z etanojsko kislino.

             _____________________________________________________________________________________________

        d) Imenuj estra:

                       

________________________________________________                         _______________________________________________

 

e)**Alkohol butanol reagira z etanojsko kislino. Reakcija poteka pod vplivom katalizatorja in H2SO4.

_________________________________________________________________________

 

  • Ta teden sem vam pripravila tudi preverjanje  znanja. Preverila bom vaše poznavanje in razumevanje učne snovi o ALKOHOLIH in KARBOKSILNIH KISLINAH. Anketa bo aktivna od 6. 4. 2020 do 10. 4. 2020.    Rešitve bodo na spletu objavljene v petek, 10. 4. 2020. Anketa je za vse učence 9. razreda obvezna.
  • Povezava do preverjanja:   https://www.1ka.si/a/269808

Rešitve preverjanja znanja

  1. Uvrstitev spojin: metanol-ALKOHOL; propanon-ALKANON; metil etilpropanoat (ESTER); dietil eter(ETER); etanal(ALKANAL); etanojska kislin (KARBOKSILNA KISLINA)
  2. Imena prvih štirih primarnih alkoholov: METANOL, ETANOL, PROPAN- 1- OL, BUTAN-1-OL
   3._Pentanol_ima: višje vrelišče kot etanol; v vodi se ne topi

4.  Kemijska enačba ponazarja proces alkoholnega vrenja.

5.    A- propan-1-ol;           B- metanol                            C- pentan-1- ol

   6. Domača imena 4 karboksilnih kislin: ocetna k., mravljična kislina, citronska kislina, mlečna kislina,                                                                       vinska kislina, oksalna kislina

7. A- PROPANOJSKA KISLINA    B-HEKSANOJSKA K.    C-METANOJSKA K.    D- OKTANOJSKA K.

8. Razvrsti kisline po jakosti: (razlaga- krajši je radikal molekule, močnejša je kislina)

OKTANOJSKA K. < HEKSANOJSKA K. < PROPANOJSKA K. < METANOJSKA KISLINA

9. Poskus: JAJCE V KISU:  jajčna lupina se je raztopila, med reakcijo so nastajali mehurčki ogljikovega dioksida (razlaga: glavna sestavina kisa je ocetna kislina, ocetna kislina     je reagirala s kalcijevim karbonatom (apnenec), ki je glavna sestavina jajčne lupine).

_______________________________________________________________________________________________________________

3. teden( 30. 3. 2020- 3. 4. 2020)

 

9. RAZRED

Dragi učenci.

Upam, da vam gre delo na daljavo dobro od rok. Kako vam je uspel poskus PRIPRAVA DOMAČEGA KVASA? Naslednji teden vam bom pripravila anketo, v kateri bom preverila, kako nam gre delo na daljavo. Za ta teden sem  pripravila naslednje: KEMIJA9 3. TEDEN

__________________________________________________________________________________________________________________________

2. teden( 23. 3. 2020- 27.  3. 2020)

Pozdravljeni osmarji in devetarji. Upam, da vam je čas hitro tekel, da ste dobro opravili šolske obveznosti in da ste zdravi. Za 2. teden sem vam pripravila naslednje naloge. 2. TEDEN  23. 3.- 27. 3.

Za ta teden sem vam pripravila 2 nalogi. Prva naloga je praktična, drugo nalogo pa zapišite v zvezek.

  1. naloga: PRIPRAVA DOMAČEGA KVASA

DOMAČI KVAS

Prejšnji teden ste samostojno obravnavali snov o PROCESU ALKOHOLNEGA VRENJA. Ta proces poteka tudi pri peki kruha. Pri alkoholnem vrenju je eden izmed produktov tudi ogljikov dioksid, ki povzroči vzhajanje kruha.

Zaradi izbruha koronavirusa v številnih trgovinah ne moremo kupiti svežega kvasa, pa tudi suhi kvas je že pošel. Na spletu sem našla recept za pripravo domačega kvasa.

Potrebščine: čist litrski kozarec za vlaganje, 1,5 dl mlačne vode,

1 žlička sladkorja, 2 veliki žlici moke, 4 krhlje jabolka (z lupino)

Potek:

V velik steklen čist kozarec vlijemo 1,5 dl mlačne vode ter dodamo 1 žličko sladkorja in 2 veliki žlici moke. Premešamo, da zmes nima grudic, nato pa dodamo še 4 jabolčne krhlje brez pečk. Kozarec zapremo ter ga dva dni pustimo pri miru na sobni temperaturi. Poberemo ven jabolka in kvas je pripravljen. Količina kvasa, ki ga dobimo, zadostuje za dve peki kruha po 2 kilograma.

Predlagam ti, da narediš poskus in  pridobljeni kvas uporabiš za pripravo kruha. O rezultatih boš poročal, ko se zopet vidimo v šoli, upam da čimprej.

  1. naloga:   Odprite wordov dokument   KEMIJA9 2. TEDEN

___________________________________________________________________________________________________________________

 

KEMIJA9

Odpri wordov dokument. Prepiši snov in dopolni, kjer je to potrebno. Preberi učno snov v učbeniku.

Pomagaj si s spletnimi stranmi:

https://eucbeniki.sio.si/kemija9/index.html

http://www.kii3.ntf.uni-lj.si/e-kemija/mod/resource/view.php?id=286