objavljeno 1. 6. 2020

OBVESTILO OB KONCU DELA NA DALJAVO

Učenci, obveščam vas, da z današnjim dnem zaključujem z objavami na spletni strani.

Lahko vas pohvalim, saj vas je v času šolanja od doma večina opravila vse naloge. Zahvaljujem se vam za vestno delo in poslana sporočila o kuharskem ustvarjanju. Vsem, ki ste opravili obveznosti, bom v tem tednu vpisala zaključno oceno.

Nekateri učenci pa ste spregledali posamezne aktivnosti, zato vam ocene še ne morem zaključiti.

Seznam učencev, ki morajo posamezne aktivnosti še opraviti, se nahaja na povezaviDELO NA DALJAVO – pregled

Čas za izvedbo vseh aktivnosti sem podaljšala do petka, 11. 6. 2020.

Vprašalnike najdete na povezavah:

O tem, da ste delo opravili, me obvestite na elektronski naslov: irena.viscek@os-trebnje.si.  Na ta način se bomo izognili temu, da bi koga izmed vas spregledala.

Razumem, da ste že utrujeni in težko čakate počitnice. Kljub temu vas vzpodbujam, da se o potrudite in opravite svoje obveznosti. Po opravljenem delu boste ponosni nase.

Verjamem, da se bomo v teh dneh še srečevali na šolskih hodnikih. Kljub temu vam že sedaj želim veliko brezskrbnih poletnih dni.

Odpočijte si!

 

učiteljica Irena Višček

objavljeno 11. 5. 2020

OBVESTILO O OCENJEVANJU

Učenci, obveščamo vas, da boste ocenjeni iz praktičnega dela v kuhinji, ki smo ga izvedli do 13. 3. 2020. Ocena bo vidna v redovalnici in v tabeli z šiframi učencev, ki bo objavljena na spletnih straneh šole.

Na osnovi predstavljenih kriterijev sem vam po vsaki izvedeni praktični vaji povedale, kako ste bili uspešni. Glede na to menim, da veste, kako boste ocenjeni. V primeru, da ocena ne bo povsem jasna, bom upoštevale vaše delo v času izrednih razmer. Z vestnim sodelovanjem in oddajanjem poročil si lahko izboljšate zaključno oceno.

Za dodatna pojasnila glede ocene mi lahko pišete na elektronski naslov: irena.viscek@os-trebnje.si

učiteljica Irena Višček


objavljeno 3. 5. 2020
Pozdravljeni učenci
Žal kaže, da se bomo tudi v nadaljevanju družili zunaj gospodinjske učilnice. Vesela sem, da tudi v drugačnih razmerah ohranjate veselje do kuhanja, kar kažejo tudi vaši odgovori v vprašalniku. Hvala za poslana sporočila in fotografije pripravljenih jedi. Zelo dobro vam gre, bravo.
Nekaj učencev vprašalnika še ni izpolnilo, zato sem možnost za izpolnjevanje podaljšala še v mesec maj. Ponovno prilagam povezavo – VPRAŠALNIK APRIL.
Glede na to, da je oddajanje nalog obvezno in lahko vpliva na oblikovanje ocen, vas spodbujam, da izrabite ponujeno priložnost.

8. teden – 11. teden (4. 5. 2020 – 29. 5. 2020)

 

V mesecu maju je naslov naše teme ODGOVORNO RAVNANJE S HRANO. 

V nadaljevanju boste spoznali, kako lahko v domačih gospodinjstvih prispevamo k zmanjšanju odpadkov hrane. Pridobljeno znanje boste uporabili pri reševanje kviza, ki ga morate obvezno rešiti do petka, 29. 5. 2020.

Kviz se nahaja se na povezavi KVIZ MAJ.

Po končanem reševanju s pomočjo rešitev preglejte, kako ste bili uspešni.  Vsa navodila za delo sledijo v nadaljevanju.

V letošnjem letu je bil 24. 4. 2020 načrtovan vseslovenski dan brez zavržene hrane. Zaradi spremenjenega načina izvajanja pouka šole dneva nismo mogle izvesti. Zato je prav, da  se v okviru vsebin za mesec maj seznanite s problemom zavržene hrane.

V LETU 2018 JE VSAK PREBIVALEC SLOVENIJE ZAVRGEL POVPREČNO 68 KILOGRAMOV HRANE. OD PRIBLIŽNO 139 TISOČ TON ZAVRŽENE HRANE JE BILO SKORAJ 40 % UŽITNEGA DELA, KI BI GA LAHKO S PRAVILNIM ODNOSOM DO HRANE ZMANJŠALI.

V času epidemije smo v izrednih tudi mi postali »izredni potrošniki«, ki praznimo trgovine in si kopičimo zaloge. Koliko jih bomo na koncu zavrgli? Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato bi morali vsi iskati rešitve, da odpadkov ustvarimo čim manj – tudi na področju prehrane.

NAVODILA ZA DELO

1.  V sklopu programa Ekošola tudi na naši šoli izvajamo projekt Hrana ni za tjavendan. Oglejte si predstavitev projektaPOVEZAVA.

2. Poslušajte 11 minutni posnetek z nasveti za manj zavržene hrane na povezavi – VESTE KAJ JESTE ?  Po poslušanju posnetka si skušajte odgovoriti na spodaj navedena vprašanja. Odgovore boste zabeležili v kvizu, ki sem ga omenila v uvodu.

Kako zmanjšamo količino zavržene hrane? 

Kaj so prednosti zmanjšanja količine zavržene hrane? 

Kako pravilno nakupujemo? 

Kaj naredimo z ostanki hrane, ki so še v loncu?  

Kako pravilno shranjujemo izdelke, ki jih kupimo? 

Kakšna je razlika med oznakama na izdelkih uporabno najmanj do in porabiti do?

Katera živila lahko uporabimo, tudi če se na njih začenja plesen? 

Katera živila moramo obvezno zavreči, ko se na njih pojavi plesen?

3. Preglejte in sortirajte živila, ki jih imate v shrambi. Najprej odprite omarico ali pojdite shrambo. Živila zložite iz omarice/police. Bodite previdni, da česa ne razbijeta ali raztresete. Zlagajte samo eno polico hkrati! Preverite rok uporabe in način shranjevanja na vsakem živilu. Živila sortirajte. Nato jih zložite nazaj v omaro tako, da najprej zložite živila z daljšim rokom, šele nato živila s krajšim rokom. Živila s krajšim rokom boste skušali uporabiti pri pripravi jedi. Navodilo se nahaja v 5. točki.

4. V mesecu maju sodelujte pri pripravi obrokov v vaši družini, pri načrtovanju obrokov, pri urejanju kuhinje in pri načrtovanju nabave živil.

5. Priprava jedi – Premislite, katero jed bi želeli sami pripraviti. Lahko načrtujete cel obrok ali samo posamezno jed, odvisno od  vaših spretnosti. Izbirajte recepte takih jedi, ki bodo vključevali tista živila iz domače shrambe, ki jih je potrebno najprej porabiti. Gospodinje in gospodinjci vedo, da je največja mojstrovina, ko iz ostankov hrane od kosila ali večerje ustvarijo popolnoma novo in okusno jed. V okviru projekta Hrana ni za tjavendan že nekaj let poteka natečaj Reciklirana kuharija, kjer učenci raziskujejo inovativne načine ponovne uporabe živil in oblikujejo nove  recepte iz ostanka živil ali obrokov. Zmagovalni recepti so zbrani v priročnih kuharskih knjižicah. Preglejte vsebino knjižic in prav gotovo boste našli ideje oziroma recepte za pripravo jedi.

          Reciklirana kuharija 2015

         Reciklirana kuharija 2016-17

         Reciklirana kuharija 2018

         Reciklirana kuharija 2019

Izberite vsaj 2 recepta za jedi, ki jih boste pripravili. Svetujem, da izberete jed, pri kateri boste porabili bodisi živila, ki jim bo kmalu potekel rok uporabe bodisi ostanke hrane v vašem gospodinjstvu.

Pripravite seznam živil, ki jih potrebujete in preverite zalogo doma. V teh dneh je bolje, da ne hodimo nakupovati vsak dan, zato se dogovorite s starši glede odhoda v trgovino.

Starši naj bodo seznanjeni s vašim delom v kuhinji in lahko po potrebi priskočijo na pomoč. Poskusite biti čim bolj samostojni in večino dela opravite sami. Vesela bom, če mi boste sporočili, kako uspešni ste bili pri delu. Lahko mi pošljete tudi fotografije jedi. Moj elektronski naslov že poznate.

Pazite na varno uporabo kuhinjskih aparatov in higieno pri delu. Pripravite ustrezen pogrinjek in posamezne jedi postrezite.

6. Naloga je opravljena, ko je domača kuhinja čista in pospravljena.

7. Po opravljenem delu na pozabite na izpolnjevanje spletnega kviza za mesec maj (povezava se nahaja v uvodu).

 

Želim vam prijetno ustvarjanje v kuhinji.

Irena Višček


Dragi učenci
Verjamem, da ste se na drugačne način učenja že dodobra navadili. Priznam, da sem imela v prvem tednu kar nekaj težav, kako naj si organiziram delo. Kljub temu, da nam gre učenje na daljavo sedaj že dobro od rok, pa računalnik ne more nadomestiti osebnega stika med učenci in učitelji. Pogrešam gnečo in delovni nemir, ko se lotite kuhanja v šoli, zato upam, da se bomo kmalu družili v šolski učilnici.
učiteljica Irena Višček

Vaja dela mojstra, če mojster dela vejo. To prav gotovo drži in je pri pripravi hrane zelo pomembno. Šele, ko boste posamezno jed večkrat pripravili, boste lahko rekli, da ste se res naučili priprave te jedi. S ponavljanjem je namreč možnosti za napake manj in postopoma lahko postanete pravi mojstri. Ker torej kuhanje zahteva veliko vaje in več ponovitev,  vam navodila za mesec april posredujem v dveh sklopih. Najprej opravite obveznosti za 5. in 6. teden, nato pa nadaljujte z nalogami 6. in 7. tedna. 

Za pojasnila sem vam na voljo na elektronskem naslovu: irena.viscek@os-trebnje.si


6. in 7. teden (20. 4. 2020 – 30. 4. 2020)

V prvih tednih aprila ste se preizkusili v pripravi kvašenega testa. Nekateri ste mi sporočali, kako vam gre delo od rok. Glede na poslane fotografije izdelkov vidim, da ste se potrudili in delo uspešno opravili. Tudi delo za drugo polovico meseca je kuharsko obarvano.

NAVODILA ZA DELO ZA OBDOBJE OD 20. 4. 2020 DO 30. 4. 2020

Samostojno kuhanje – izbira receptov in priprava jedi

V tem obdobju boste pripravili vsaj 4 jedi.

Med recepti jedi, ki smo jih pripravljali v šoli, poišči recepte za tiste jedi, ki so sestavljene iz živil, ki jih imate doma. Ne želim, da po nepotrebnem hodite v trgovino. Kakšno sestavino lahko tudi izpustite, oziroma jo zamenjate. Pri prilagajanju receptov si lahko pomagaš tudi z recepti na spletnih straneh. Bodi ustvarjalen in iznajdljiv.

Vzemi zvezek za sodobno pripravo hrane ali list in napiši naslov Samostojno kuhanje. Oblikuj tabelo, kot je prikazano spodaj. V tabelo vpiši jedi, ki si jih pripravil in vsaki dodaj opis. Pri pomenu jedi v zdravi prehrani opredeli, zakaj jed uvrščamo v zdravo prehrano (npr. je vir beljakovin; zagotavlja vnos prehranske vlaknine; ne vsebuje dodanega sladkorja…).

Primer tabele:

IME JEDI Sestavine, ki sem jih uporabil pri pripravi: Pomen pripravljene jedi v zdravi prehrani:
1. jed:    
2. jed:    
3. jed:    
4. jed:    

 

O opravljenem delu poročaj s pomočjo vprašalnika, ki ga lahko izpolnjuješ do 30. 4. 2020. Izpolnjevanje vprašalnika je OBVEZNO.

Do vprašalnika lahko dostopaš na POVEZAVI.

Dobro ti bo šlo, zaupaj vase!

 Irena Višček


4. in 5. teden (6. 4. 2020 – 17. 4. 2020)

NAVODILA ZA DELO ZA OBDOBJE OD 6. 4. 2020 DO 17. 4. 2020

Pomoč v kuhinji in priprava kvašenega testa

Ker nam trenutne razmere ne omogočajo druženja in kuhanja v šolski učilnici, vam predlagam, da se kuhanja vsaj občasno lotite kar doma.

Kruh spada med osnovna živila, po katera pa se ne moremo vedno odpraviti v trgovino. Prav je, da ga znamo pripraviti sami. Če ti je priprava kvašenega testa še povsem neznana, ti svetujem, da prvič za pomoč zaprosiš koga od staršev ali starih staršev (če živijo skupaj s tvojo družino). V pomoč ti je lahko tudi ogled videoposnetkov na spletu. Ob koncu navodil ti prilagam nekaj povezav.

S pomočjo recepta pripravi testo za mlečni kruh. Lahko ga spečeš v obliki štruce, hlebca ali pa oblikuješ drobno pecivo. Glede na to, da se bližajo prazniki, lahko oblikuješ pletenice ali pa gnezda. V naslednjih dveh tednih lahko večkrat spečeš kruh (vsaj 2 x). Uporabljaj različne vrste moke, dodaj semena in spreminjaj obliko izdelkov.

V zvezek za izbirni predmet ali na list napiši naslov Mlečni kruh in prepiši recept. Če imaš možnost, lahko recept tudi natisneš.

MLEČNI KRUH

POTREBUJEMO:

600 g moke

3 dl mleka (po potrebi lahko tudi malo več)

50 g surovega masla

60 g sladkorja

polovico kocke svežega kvasa (21 g) ali 1 vrečko suhega kvasa

15 g soli

1 jajce

začimbe – muškatni orešček, naribana limonina lupinica eko limone

PRIPRAVA:

Mleko natočimo v manjši lonček in skupaj z maslom segrevamo, da se maslo stopi. Dodamo še muškatni orešček in limonino lupinico. Po potrebi malo ohladimo.

Moko stresemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas in ga posujemo s sladkorjem. Po moki ob robu posode posujemo sol. Kvasu prilijemo del mleka in premešamo, da dobimo redko kašo – kvasec. Počakamo nekaj minut, da kvasec vzhaja. Nato dodamo preostalo mleko z maslom in jajce ter zgnetemo testo.  Oblikovano testo položimo v skledo in ga pokrijemo s prtičem.

Testo vzhajamo v pokriti posodi toliko časa, da podvoji svojo prvotno velikost, nato ga pregnetemo in oblikujemo po željah (spletemo kitke, oblikujemo kokoške, zajčke, ptičke).

Pečico segrejemo na 180°C. Na pekač položimo papir za peko in nanj polagamo pripravljene izdelke iz testa. V času, ko se pečica segreva, bo testo ponovno vzhajalo. Kruhki so pečeni, ko so zlato rjave barve. Čas pečenja je odvisen od velikosti in oblike kruhkov.

Nato pod receptom napiši poročilo:

  • vrsta izdelka iz kvašenega testa
  • datum priprave izdelka iz kvašenega testa
  • čas potreben za pripravo jedi
  • težave, ki so se pojavile ob pripravi jedi
  • ocena dela (tvoje mnenje, mnenje članov družine…)

Ob vrnitvi v šolo bomo pri pouku prisluhnili tvojemu poročanju. Takrat bom tudi pregledala tvoje poročilo. Do takrat naj bo shranjeno v tvoji mapi oziroma v zvezku, kamor shranjuješ gradiva za izbirni predmet.

Izdelke iz kvašenega testa lahko fotografiraš. Vesela bom, če si bom na naslovu irena.viscek@os-trebnje.si lahko ogledala fotografije kuharskih mojstrovin. Želim ti uspešno delo in obilo zadovoljstva ob vonju po domačem kruhu.

Naj bodo prazniki v tvoji družini lepši tudi s tvojo pomočjo!

 

Povezave na spletu: