Pozdravljeni, učenci in učenke izbirnega predmeta Šport za sprostitev

Od 18. 5. 2020 do 22. 5. 2020

 Prejšnji teden ste spoznali igro Foogolf. Kar nekaj vas je spraševalo, kje lahko to igrate. Igro sem izbrala zato, da lahko prilagojeno igrate na travniku, v gozdu. Vsak ima doma žogo, ni nujno, da je prava nogometna, lahko je doma narejena. Ta igra je igra po pravilih igre Golf.

Smo pred zadnjo temo našega predmeta, to je bowling.
Na spodnji povezavi si boste ogledali igro bowlinga, ki je bila posneta v Galaksiji Trebnje.
https://www.youtube.com/watch?v=QmX9Xj2w_aU&feature=emb_title

 

Zgodovina bowlinga sega vse do kamene dobe. Prve dokaze o tem so našli Britanski arheologi v Egiptu leta 1930. Seveda pa obstajajo razlike med igro, ki jo poznamo danes in vsemi preteklimi različicami. Bowling je danes po svetu izredno razširjen in priljubljen, saj je samo na primer v ZDA registriranih v različnih kategorijah več kot 17 milijonov igralcev. Prav Američani, ki so bowling izumili, so ga tudi raznesli in popularizirali po svetu, posebno po drugi svetovni vojni, ko so v vojaških oporiščih, ki so jih imeli v različnih državah, postavljali tudi bowling igrišča.

Pravila bowlinga poenostavljeno

V rokah imamo kroglo s tremi luknjami(za palec, sredinec in prstanec) in pred sabo postavljenih 10 kegljev. Cilj je torej zadeti keglje in jih vse podreti. Na voljo imamo dva poskusa v vsakem okvirju (angleško frames). V kolikor podremo vseh 10 kegljev v prvem poskusu vsakega okvirja, ki jih je 10, potem smo dosegli popoln met (angleško strike). V tem primeru drugega meta v tem okvirju nimamo, kajti vse keglje smo podrli s prvim metom. V primeru, da s prvim metom podremo samo nekaj kegljev, ali celo nobenega, imamo na voljo še en met.Če s tem drugim metom v okvirju podremo vse keglje smo torej počistili (angleško spare). Spare in strike, pa imata velik pomen pri točkovanju.

Točkovanje

Igra se sestoji iz desetih okvirjev. Igralec odigra dve krogli v vsakem od prvih devetih okvirjev, razen če je s prvo kroglo podrl vseh 10 kegljev (strike). V desetem okvirju igralec vrže tri krogle, če je podrl strikeali spare(dve krogli za 10 kegljev). Vsak okvir mora biti dokončan v pravilnem vrstnem redu.

Štetje je sploh nekaj posebnega, ni dejansko seštevanje podrtih kegljev, pač pa obstaja bonifikacijski način štetja.

Število podrtih kegljev pri prvem metu krogle se zapiše v manjši kvadratek v zgornjem levem kotu okvirja, število podrtih kegljev pri drugem metu krogle se zapiše v desni zgornji kot okvirja, razen kadar igralec podre strike(vseh 10 kegljev v prvem metu). V primeru, da nobeden od preostalih kegljev pri drugem metu v okvirju ni bil podrt, se le-to označi z znakom (). Seštevek obeh metov v okvirju se takoj zapiše kot rezultat okvirja.

Strikeje situacija, v kateri je polna postavitev kegljev podrta s prvim metom v okvirju. Zapiše se kot ( X) v manjši kvadratek v zgornjem levem kotu okvirja v katerem je bil met izveden. Seštevek enega strike je 10 plus število podrtih kegljev z naslednjima dvema metoma, katera sledita prvemu strike-u.

Dva zaporedna strike-a sta double. Seštevek za prvi strike je 20 plus število podrtih kegljev z naslednjim metom, ki sledi drugemu strike-u.

Trije zaporedni strike-i so triple. Seštevek za prvi strike je 30 in se zapiše v prvi okvir. Da igralec doseže maksimalen rezultat 300, mora zadeti vseh 12 strike-ov zaporedoma.

 

Učinek na telo

V kolikor niste redni igralec bowlinga ali fizično fit, lahko pričakujete nekaj rahlih bolečin naslednji dan po igranju, še posebej po več igrah. Najpogosteje je na »udaru« predel kolka in seveda roka s katero mečete kroglo. Pazite pa, da igrate s pravo kroglo in da ima krogla dovolj velike luknje za vaše prste. Raje izberite kroglo z malo večjimi luknjami kakor premajhnimi, saj vam lahko otečejo prsti.

Bowling – šport in druženje

Bowling je predvsem šport za druženje, vendar ne bodite presenečeni, če vas že po prvi odigrani igri tako zelo povleče notri, da si ga boste želeli igrati tako rekoč vsak dan! Je odlična popestritevin kaj kmalu se vam utegne zgoditi, da boste začeli premišljevati tudi o tem kako izboljšati svoje rezultate. Seveda pa je bowling predvsem priložnost za druženje s prijatelji, sodelavci, sorodniki, saj je zelo enostavno in zabavno. Preprosto primeš kroglo in jo zalučaš proti kegljem! Seveda lahko pričakujete tudi, da bo šlo prvih nekaj poizkusov mimo. Pa vendarle, zelo je zabavno. Povabite prijatelje na bowling, zagotovo se boste zabavali!

Oglejte si še spodnji video, ki prikazuje samo  vzdušje (predvsem glasbeno) skozi večer na bowlingu.
https://www.youtube.com/watch?v=BCTBgWcAfOc&feature=emb_title

Ko se bo stanje umirilo, pa si le vzemite čas, povabite svoje najbližje in poskusite tudi praktično to zanimivo igro.

V prihodnjem tednu vam bom pripravila anketo. To je potem tudi zadnja naloga, ki jo morate narediti pri tem predmetu.

 

Lepo vas pozdravljam,

učiteljica predmeta Darja Korelec


Spoštovani učenci in učenke izbirnega predmeta Šport za sprostitev!

 

V  tednu od 11. 5. do 15. 5. 2020 boste spoznali novo igro Footgolf.

Footgolf

 

Footgolf je natančen šport, v katerem morajo igralci z nogometno žogo zadeti v luknjo s čim manj udarci. Ime je združitev besed nogomet in golf, igra pa združuje ta dva športa, vendar je bolj povezana z golfom.

 

Pravila

Igra se igra podobno kot golf, razen, da igralci uporabljajo nogometno žogo namesto žogice za golf, žogo se udari z nogo proti luknji ki ima premer dobrih 50cm. Igralec, ki zaključi igro z najmanj streli, zmaga. Footgolf se pogosto igra na igriščih za golf, čeprav ga je mogoče igrati tudi na posebej zgrajenih igriščih za footgolf. Prvi udarec je treba igrati iz udarjališča (t.i. tee box-a), če hočete zadeti luknjo pa se morate izogniti oviram kot so: voda, bunker(peščena ovira), drevesa ter hribom.

Igra se igra z nogometno žogo velikosti 5. Ker nogometne žoge ne moramo udariti tako daleč kot žogico za golf so luknje krajše od lukenj za golf. Na razdalji luknje za golf sta v povprečju dve luknji za footgolf. Par footgolf luknje je od 3-5 udarcev.
Pri footgolfu je v primerjavi z golfom igra hitrejša, bolj dostopna in ne zahteva drage opreme.

Na spodnjem linku si lahko ogledate natančna pravila igre.
https://www.youtube.com/watch?v=bQvSrJR7P_0&feature=emb_logo

 

Začetek
Igra s približno podobnimi pravili, codeball, je dosegla kratko popularnost v Združenih državah Amerike konec 1920 in 1930. Švicarski igralci so od konca osemdesetih let igrali različico igre, skandinavske države pa so začele igrati igro pod različnimi imeni in pravili v devetdesetih letih. Michael Jansen in Bas Korsten sta bila ustvarjalca uniforme in osnovnih pravil Footgolfa, ter tudi organizatorja prvega turnirja z načinom igre ki se igra danes po vsem vsem svetu. Leta 2008 so uradno začeli FootGolf na Nizozemskem.

Organizacija igre
Prvi footgolf turnir sta na Nizozemskem organizirala Michael Jansen in Bas Korsten, turnir je igrala mešanica nizozemskih in belgijskih profesionalnih nogometašev. Po tem so mnoge države začele organizirati tekme, dogodke, turnirje, celo nacionalne lige in asociacije v tej igri.

Kasneje sta se Belgija in Madžarska preusmerili iz igranja v parkih na igrišča za golf, igra pa je bila predstavljena v Argentini leta 2010. Ameriška nogometna liga je bila ustanovljena leta 2011. Slovenska pa leta 2017. Igra je bila mednarodno objavljena in države po vsem svetu začele sodelovati pri razvoju igre. Do oktobra 2014 je bila igra ponujena na več kot 240 igriščih v Združenih državah Amerike.

Pojav igre se je ujemal z upadom popularnosti golfa med mladimi. Šport je finančno rešil številna igrišča za golf.

Uživajte v igri.

Žiga Kresal. 8.a in Filip Strahinič, 7.c mi še nista oddala prve naloge. Vaše sodelovanje bom upoštevala pri zaključevanju predmeta.

Učiteljica Darja Korelec

 


Spoštovani učenci in učenke izbirnega predmeta

 Šport za sprostitev!

 

Največja vrlina v življenju je zdravje in vi ste se odločili , da skrbite za svoje telo in dobro počutje preko izbirnega predmeta Šport za sprostitev.

 

Vadba obsega:

Pohod  in igre za sprostitev v gozdu –vsaj dve uri.

 

Oprema: lahka pohodna obutev, nahrbtnik ( sadje, pijača, telefon ali fotoaparat, vrečka za smeti, beležka in pisalo).

Pohod začnete od doma do gozda. Hoja po gozdu naj bo sproščena, poslušaj petje ptic, zapoj si pesem, ki ti je všeč. Naj te ne bo strah, nihče te ne sliši. Po poti nabiraj kratke palice, storže od smrek (vsaj 10 in jih spravi v vrečko). Ko si utrujen, pij vodo. Ko boš našel primeren prostor za počitek, se usedi , malo pomalicaj in išči primerno drevo za cilj v razdalji 10korakov ( nabrane storže in palice ciljaj v drevo kot bi metal vorteks). Izbereš si lahko tudi druge sproščene igre v gozdu. Igre si zapišeš na papir, lahko tudi poslikaš.

Na spodnji povezavi prilagam vaje za sprostitev. Poskusi vsaj eno.

DIHALNE VAJE

 

Naloga:
Poročilo, ki vsebuje: datum, kraj izvajanja, kratko poročilo in kakšno sliko, mi do
 28. 4. 2020 pošlji na mail –  darja.korelec@os-trebnje.si

 

Uživaj in bodi zdrav,

učiteljica izbirnega predmeta Darja Korelec