21. 4. 2020

Vse informacije glede vpisa v srednje šole in dijaške domove si lahko ogledate na povezavi:

Vpis v srednje šole in dijaške domove  

______________________________________________________________________________________________________________________________

Dragi starši!

V zadnjem tednu se mnogi od vas soočate s poučevanjem svojih najmlajših. Verjamemo, da je za mnoge od vas to izredno naporno, še posebej, če imate več šoloobveznih otrok. Vedite, da se lahko za pomoč obrnete na učitelje, pa tudi na svetovalno službo. Pomagale vam bomo po svojih najboljših močeh!

Vsekakor pa imejte v mislih, da je še posebej v tem času na prvem mestu zdravje vaših otrok, vaše zdravje in zdravje nas vseh. Ne obremenjujte se s tem, če otrok ne bo naredil vseh nalog. Pomagajte mu kolikor lahko, ostalo bo nadoknadil, ko se vrne v šolske klopi. Izkoristite ta čas za druženje, pogovor, naj vam otroci pomagajo pri kuhanju, pospravljanju, naučite jih oprati posodo, perilo, otroci pa naj vas naučijo kakšno novo pesem, trik, preberejo naj vam svojo najljubšo zgodbo… Naj bo to vaš skupen čas!

Ostanite zdravi!

 

Posvetovalnica za učence in starše Novo mesto nam vsem skupaj priporoča v branje nekaj izredno zanimivih in uporabnih vsebin:

Prav tako nam sporočajo, da se lahko starši in učenci pri reševanju različnih stisk obrnete tudi na njihovo pomoč. Vse informacije o Posvetovalnici in kontakte njihovih strokovnjakinj najdete na povezavi www.posvetovalnica.si/ .

Po pomoč se lahko obrnete tudi na:

  • ZD Trebnje: pomoč se izvaja vsak dan od 11.00 do 15.00 na telefonu 030 322 807
  • ZD Novo mesto: organizirano psihološko pomoč izvajajo vsak dan od 8.00 do 14.00 na telefonu 031 734 779, od 14.00 do 20.00 pa na telefonu 030 333 653

______________________________________________________________________________________________________________________________

Dragi učenci in starši!

Na tem mestu vam bomo svetovalne delavke Anja, Sergeja in Tina posredovale različne članke, zgodbe in uporabne naloge, ki vam bodo v teh dneh krajšale čas, mogoče pa vas bodo naučile tudi kaj novega.

Za začetek objavljamo zgodbico o koronavirusu, ki jo je napisala gospa Elvisa Vukalic za otroke, ki so prestrašeni in še ne razumejo moči virusa. Priporočamo v branje tako najmlajšim (seveda ob pomoči staršev), kot tudi malo starejšim.

Pazite nase in bodite zdravi!

Mali virus z imenom Korona – zgodbica za otroke

 

UPORABNE POVEZAVE ZA UČENCE:

RTV SLO 1 predvaja v dopoldanskem času posebne razvedrilne in izobraževalne oddaje za otroke. Ogledate si jih lahko na televiziji ali na povezavi https://4d.rtvslo.si/arhiv/izodrom-posebna-oddaja-za-otroke/174679344 .

Med učenjem so zelo pomembni tudi odmori – če je le možno, jih preživite na svežem zraku, v primeru, da to ni izvedljivo, pa na spodnjih povezavah naredite kakšno nalogo za krepitev pozornosti, koncentracije in spomina ali pa zgolj za sprostitev in zabavo.

https://interaktivne-vaje.si/02_osnova/predmeti_meni/didakticne_igre.html

http://www.digipuzzle.net

Učenci, če naletite na težavo, problem, stisko, ki je ne morete zaupati prijateljem, staršem, učiteljem, svetovalnim delavkam, se lahko obrnete tudi na TOM telefon. Na spodnji povezavi najdete mnogo odgovorov na vprašanja, s katerimi se otroci in mladostniki pogosto soočate.

https://www.e-tom.si

 

UPORABNE POVEZAVE ZA STARŠE:

Na spodnjih povezavah si lahko preberete napotke o tem, kako koronavirus in trenutno stanje predstaviti otrokom. Priloženi so tudi napotki za obladovanje strahu ter zmanjševanje panike in zaskrbljenosti zaradi koronavirusa. Resnično priporočamo v branje!

Kako otrokom predstaviti COVID-19

Kako se z otrokom pogovoriti o koronavirusu

Napotki za obvladovanje strahu

 

Če imate učenci ali starši kakšna vprašanja v zvezi z načrtovanimi dejavnostmi v šolski svetovalni službi, jih lahko vpišete na povezavi. Pri postavljanju vprašanj bodite konkretni, jasni in racionalni. Na tej povezavi boste našli tudi odgovore učiteljev. Odgovor lahko pričakujete v 24 urah (v delovnem tednu). Bodite pazljivi, ker lahko nehote pobrišete vsebino dokumenta (vprašanja in odgovore, ki jih je vpisal že nekdo pred vami).

Prav tako smo dosegljive preko elektronske pošte:

  • tina.plevnik@os-trebnje.si
  • anja.padarsic@os-trebnje.si
  • sergeja.hudolin@os-trebnje.si

Bodimo solidarni, stopimo skupaj in vsi iz teh izrednih razmer pridobimo kar se da največ koristnega.