LUM – 9. razred

 

9.teden od 18. 5. do prihoda  v šolo

Pozdravljeni učenci in učenke!

V tem tednu imate nalogo v okviru kulturnega dneva, ki bo v četrtek, 21. maja 2020. Po končanem dnevu izpolnite anketo , ki je obvezna.

Veliko užitka pri raziskovanju, ogledu in poslušanju.

Tanja Dvornik

__________________________________________________________________________________________________________________________

Ocene.

OPISNI KRIT. OCEN._LUM_IZOB.NA DALJAVO_april 2020

naloga-dokumentarni film Različne hitrosti časa Vladimir Štoviček

 

Pozdravljeni učenci in učenke!

8. teden, 11. 5. – 15. 5. 2020

Vsi učenci, ki ste oddali, poslali svoje likovne izdelke: Kiparstvo, motiv: Mobil, gibljivi kip. Vse sem  pregledala,  analizirala, vam dala povratno informacijo in ovrednotila.

Lahko rečem, da sem z vašo odzivnostjo zelo zadovoljna. Potrudili ste se, kot sem pričakovala od odgovornih učencev. Zelo ste bili vztrajni in ustvarjalni.

Kriterij za samoocenjevanje:  Kiparstvo, motiv: Mobil, gibljivi kip. 

ustvarjalnost, samostojnost, natančnost pri oblikovanju motiva, kipa : mobil, uporaba različnih materialov in vložen trud. Če ste v celoti upoštevali kriterij,  je ocena odlično, za delno upoštevanje, prav dobro in če izdelka niste oddali ste neocenjeni.

Pri pregledu e- redovalnice, ste imeli nekateri že oceno v drugem ocenjevalnem obdobju in vam ne bo potrebno pridobivati novih.  Vsi tisti, ki pa še nimate ocene, jo boste pridobili z omenjenim izdelkom. Od vseh učencev in učenk sem prejela likovne naloge. Bravo! Potrudili ste se in odgovorno opravili nalogo.

S pomočjo kriterija na povezavi zgoraj, se lahko sami ocenite in presodite, ali ste pripravljeni svoj izdelek še izboljšati. Izboljšane izdelke  mi morate  poslati obvezno, do 15. maja 2020.

Na likovnem področju: VIZUALNI MEDIJI ste si ogledali Dokumentarni film: Različne hitrosti časa Vladimir Štoviček in odgovore zapisali v anketo LUM, 9. razred. Kako natančno ste odgovorili, lahko preverite na zgornji povezavi. Vprašanja  in odgovore prepišite v zvezek.

Vse nadaljnje likovne naloge so podlaga za zaključno oceno in so prikaz vaše pripravljenosti za delo, ustvarjalnosti, pridobivanja izkušenj in znanja. Zato vas spodbujam, da izkoristite ponujene možnosti,  Vsak učenec naj bi v drugem ocenjevalnem obdobju pridobil z likovnem izdelkom vsaj eno oceno.

Pohvalim vse sodelujoče na likovnem natečaju: Panjske končnice riše vsa Slovenija, Strip – ostani doma, Moj rdeči parazol in vzpodbujam vse ostale, da ustvarjate in si tako pridobivate bogate izkušnje in znanje.

Veliko veselja pri ustvarjanju in ostanite zdravi.

Tanja Dvornik

__________________________________________________________________________________________________________________________

Pozdravljeni učenci in učenke!

7. teden, 4. 5. – 8. 5. 2020 ni dodatne naloge,

je pa priložnost, da mi vsi zamudniki pošljete  likovni izdelek: MOBIL-gibljivi kip.  Zelo ste se potrudili.  S pomočjo kriterija, ki ga bom objavila naslednji teden, se boste lahko sami ocenili in presodili, ali ste pripravljeni svoj izdelek še izboljšati.

Ostanite zdravi in ustvarjalni.

Tanja Dvornik

 

 

6. teden, 20. 4. – 24. 4. 2020

Vsi, ki morda niste pravočasno oddali svojih likovnih izdelkov: MOBIL-gibljivi kip

mi prosim pošljite, na moj e- naslov:  tanja.dvornik@os-trebnje.si , do 24. aprila 2020. (obvezno)

Dragi učenci,

Preko ankete 1Ka sem preverila vaše sodelovanje in ustvarjalnost. Lahko rečem, da sem z vašo odzivnostjo zelo zadovoljna. Potrudili ste se, kot sem pričakovala od odgovornih učencev.

V času, ko marsikaj odpove, umetnost nahrani srce.

Vsak piše svojo zgodbo in pušča za sabo sledi. Postanemo tisto, k čemer je naravnano srce.

Preden si boste na YT ogledali film RAZLIČNE HITROSTI ČASA, bi vas rada nagovorila.

Odgovorite na obvezna vprašanja najpozneje do četrtka 7. maja 2020: https://www.1ka.si/a/275491

 

Film je bil posnet, ko je oče imel 91. let.

Biografijo njegovega pestrega umetniškega življenja v dokumentarnem filmu Različne hitrosti časa, pripoveduje igralec Radko Polič.

Vladimir Štoviček je bil akademski kipar in medaljer. Rodil se je v Boštanju, 26. junija 1896, češkim staršem, ki sta konec 19. stoletja prišla v Slovenijo (del takratne Avstro-Ogrske; 1867-1918). Brez dvoma je s svojo karizmo odločilno vplival tudi na mojo življenjsko pot. Spodbujal me je, da sem kot majhna deklica gnetla glino v ateljeju, v njegovem naročju. V meni je rasla želja po ustvarjanju, realističnem upodabljanju. Občudovala sem ga pri modeliranju in ostalih postopkih ustvarjanja plaket in kipov, ko je z veliko natančnostjo, znanjem in ljubeznijo ustvarjal brez prestanka. Njegovi prsti niso bili nikoli pri miru. Z orodjem ‘modelirko’ je nanašal plastelin na plaketo rahločutno ter z nežnimi potegi oblikoval prefinjeno plitek relief portretiranca in vanj prenašal tudi karakter in njegovo dušo. Bil je umetnik s srcem in dušo kar njegove stvaritve, ki jih je oblikoval na tisoče, postavlja med umetnine z veliko začetnico. A tudi veliki umetniki potrebujejo kdaj drugo kritično  oko in spodbudo. Vse to mu je z iskrenim srcem namenila moja mami Milica, ki je imela pretanjen smisel za umetnost v kombinaciji s čisto zemeljsko realnostjo. Bila je preprosta, zelo plemenita in predana  družini. S sestro Dušanko sva bili deležni stroge vzgoje in veliko starševske ljubezni, saj sva imeli oba starša doma. Oče je bil ob mojem rojstvu star 70 let, kar je življenju dajalo poseben pečat. Doma nismo imeli avtomobila, živeli smo preprosto in skromno v starejši hiši v Krškem, ob gradu – Šrajbarski turn pri Leskovcu ob Krškem. Pročelje krasi relief izklesan iz marmorja, ki je očetovo delo, izdelek iz časa, ko je bil star zgolj 17 let. Mamina želja je bila, da odlijemo vse plakete in kipe v bron za ohranitev kulturne dediščine naslednjim rodovom.  Zbirka njegovih del se nahaja v Mestnem muzeju Krško. Dočakal je 93 let. Svojo življenjsko pot je zaključil, 11. decembra 1989. Zadnje delo, ki je nastalo tik pred smrtjo, je plaketa, portret moje prve hčerke Maše, kot dojenček.

__________________________________________________________________________________________________________

4. teden, 6. 4. – 10. 4. 2020

Dragi učenci,

vstopamo v 4. teden pouka na daljavo. Upam, da ste zdravi in da ste sproščeno sprejeli likovne naloge, ki jih vam posredujem preko spleta. Glede na novi šolski urnik, je LUM na vrsti vsake 14 dni, vsak sodi teden, četrtek. Tako imate dovolj časa, da dokončate likovno nalogo in jo oddate v anketo 1Ka. Na tak način preverim vaše sodelovanje in ustvarjalnost. Poudariti moram, da je reševanje ankete in pripenjanje slik likovnih izdelkov obvezno za vse učence.

Slike 1. likovne naloge: Mobil – gibljivi kip,

Likovni motiv: Montažna plastika – Kip, podpišite ( ime, priimek in razred),

shranite sliko izdelka v . jpg ali . pdf obliki.

Predlagam poimenovanje datoteke:

(priimek_ime_razred_mobil)

Anketa 1KA  Likovna umetnost 9. razred se zaključi, 17. 4. 2020 

klikni na povezavo:

https://www.1ka.si/a/269522

Če imate kakršnekoli težave, vprašanje napišite v poseben zavihek, Vprašanja in odgovori na strani LUM.

Glede na to, da se približujejo VELIKONOČNI prazniki in bo veliko priložnosti za ustvarjanje, je vaša naloga, da na zanimiv način poslikate jajčka, oblikujete zanimive dekoracije, uživate v lepoti narave.

 

Naj vam drobne pozornosti polepšajo dan in ponudijo nove priložnosti, da osrečite tiste, ki jih imate radi.

Ostanite doma, veseli in zdravi ter ustvarjalni.

Želim vam prijazne praznike.

Tanja Dvornik

__________________________________________________________________________________________________________

2. teden, 23. 3. – 27. 3. 2020

Do nadaljnjega bodo vsebine za LUM 6, 7, 8, in 9 objavljene vsak sodi šolski teden (gledano glede na šolsko leto 2019/2020). Likovna umetnost je za vse razrede na urniku v četrtek, 26. 3. 2020.

Pozdravljeni!

Vzemite si čas drug za drugega in opazujte naravo. Delajte dobro in uživajte v tem kar ustvarite.

Upoštevajte navodila. Vsak dan poglejte skozi mavrična očala in se nasmejte, da bo dan lepši. Najdite drobne stvari, ki vas osrečujejo in bogatijo. Poskrbite zase in druge. Ostanite zdravi in v dobri kondiciji.

Vse dobro vam želim

Tanja Dvornik

Prvi teden je minil in upam, da ste oblikovali zastavljene likovne naloge. Izdelke shranite, podpišite in napišite datum.

Pred vami so novi izzivi, učenje novih spretnosti. Preden začnete z nalogo, prezračite sobo, se razgibajte, trikrat poskočite in glasno zavriskajte.

 

9. razred

Likovno področje:

Kiparstvo

eUčbenik LUM 9 :https://eucbeniki.sio.si/lum9/2853/index.html

Poglavje: Gibljivi kipi – mobili

Kiparski prostor postane zanimivejši, če se kipi v njem gibljejo, nihajo, obračajo ali kako drugače premikajo. Kipe, katerih deli se gibljejo oz. premikajo, imenujemo gibljivi kipi ali mobili. Za mobil se uporablja tudi izraz kinetična skulptura, ker se smer kiparske umetnosti, ki je opredeljena z gibanjem, imenuje kinetična umetnost.

navodilo:

Prepišite povzetek,  na list, ki ga boš kasneje prilepil v zvezek.  Rešite naloge v eučbeniku LUM 9 in s pomočjo danih elementov oblikujte mobil.

Likovna naloga: iz različnih odpadnih materialov z upoštevanjem ravnovesja oblikuj mobil- gibljivi kip. Prepusti se domišljiji in ustvarjalnosti. Izdelke fotografiraj in shrani.

__________________________________________________________________________________________________________

1. teden, 16. 3. – 20. 3. 2020

Dragi učenci in spoštovani starši,

v testnem tednu, ki je pred nami, se trudimo, da čimprej vzpostavimo pouk na daljavo. Tudi pouk likovne umetnosti bo potekal preko spleta za vse razrede 6.-9. razreda. Pri delu vam želim veliko ustvarjalnosti in veselja.

Navodilo po razredih:

 

9. razred

Oglejte si brezplačne virtualne galerije (tudi van Goghova): https://lifehacker.com/you-can-virtually-tour-these-500-museums-and-galleries-1842343589?fbclid=IwAR2lakKm890FS0LmHEgOZMZPzvr-KNetQEoH_T4DGA2Jbms6EeWW4ICk0Qg.

Analizirajte likovno delo, ki vam je bilo najbolj  všeč, ime in priimek avtorja, naslov dela. Kaj vas je pri likovni stvaritvi pritegnilo?
Določite slikarsko tehniko, motiv, kompozicijo, barvni odnos. Na spletu poiščite zanimivosti o umetniku in jih izpišite.
Raziskujte in se seznanjajte z likovno umetnostjo- kulturno dediščino.

Upoštevajte navodila, pazite nase in na druge. Vse dobro vam želim in ostanite zdravi.

učiteljica, Tanja Dvornik

 

GALERIJA IZDELKOV maj 2020

[wzslider autoplay=”true”]

dav

dav

dav